Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Word 5.5 under DosBox

2014-12-23

DosBox är en DOS-emulator som fungerar under bl.a. Windows 8.1 som ger utmärkt stöd för att köra DOS-program i fönster eller i helskärmsläge (växla med Alt+Enter). Jag tror att det primära syftet är att kunna spela de gamla favoritspelen från 90-talet på sin moderna PC, men emulatorn öppnar även för andra tillämpningar.

Jag laddade hem Microsoft Word 5.5 för DOS, och placerade den packade filen i en undermapp till mappen jag använder som hårdisk i DOS, i mitt fall C:\DosBox\Word\word.exe. Tänk på att DosBox ska vara startad när du ändrar i filsystemet.

Med filen på plats kan man starta DosBox och göra mappen till sin C-disk genom följande kommando:

MOUNT C C:\DosBox

Sedan är det bara att skriva C: för att komma dit, och påbörja installationen. Installationen sker i två steg. Först ska Wd55_ben.exe köras, så att filerna packas upp. Därefter ska installationsprogrammet köras. Låt inte installationsprogrammet ändra i några inställningar eftersom DosBox redan styr upp allt som behöver styras upp.

Efter installationen märkte jag att muspekaren inte reagerade som den skulle, men efter att ha avslutat Word och DosBox, och sedan startat dem igen, har jag inte märkt av det felet. Sen är det bara att flyga in i inställningarna och göra önskvärda inställningar, och börja skriva. Mycket nöje!

För att hitta länken till installationsfilen Wd55_ben.exe, besök denna sida och sök reda på textstycket “If you just want to get your free Word for DOS, click this link and the almighty Microsoft download deity will cause it to appear on your PC”.

Categories: Geeky

Tags: Retro

One response to “Word 5.5 under DosBox”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips