Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Flytta C64-program till din PC

2020-11-11

Det finns en del olika strategier för att bevara (eller preservera) gamla Commodore 64-program för framtiden. Här presenterar jag en snabbguide för den som äger en SD2IEC och ett tomt SD-kort.

Hårdvarukrav:

Du behöver ha en C64 (eller annan 8-bitarsmaskin från Commodore, men jag antar att du har en C64), en diskdrive, en floppydisk du vill bevara (preservera), ett SD-kort att preservera floppydisken på och en SD2IEC-enhet.

Förberedelser av SD-kort (görs på din Windows-dator):

Se till att formatera kortet till FAT32. Placera ut en diskavbildning (D64-fil) innehållande DraCopy och en diskavbildning som är tom (vilket enkelt skapas med t.ex. DirMaster). Du bör nu ha ett FAT32-formaterat SD-kort med två diskavbildningar på (D64-filer).

Mata därefter in SD-kortet i din SD2IEC-enhet som är kopplad till din C64. Notera att det finns en hel drös olika varianter av SD2IEC. Vissa har en serieport för att man ska kunna koppla in en fysisk diskdrive i den, men om det saknas så går det bra att dra en sladd mellan din C64 och din diskdrive, och en sladd mellan din diskdrive och din SD2IEC-enhet.

Val av enhetsbeteckning:

Om inget annat är sagt, kommer både din SD2IEC och din diskdrive att ha enhetsbeteckning 8, vilket innebär att de inte kan användas samtidigt. Har du en SD2IEC med dipomkopplare eller en diskdrive med dipomkopplare kan du enkelt ändra så att den ena enheten har en annan enhetsbeteckning än 8. Jag valde att lägga min diskdrive (Commodore 1571) på enhet 10 och låta min SD2IEC ligga kvar på enhet 8. Se till att dina enheter har olika beteckning, och att du håller koll på vilken enhet som har vilken beteckning – i denna text kommer min enhet 8 vara SD2IEC och enhet 10 vara min diskdrive, men du måste tänka på hur du har konfigurerat hårdvaran.

Om du inte kan ändra enhetsbeteckning med dipomkopplare på någon av enheterna, får du använda ett kommando för att ändra enhetsbeteckning på din SD2IEC. Detta kommando ändrar enhetsbeteckningen från 8 till 9 (vilket jag inte gjort).

OPEN1,8,15,"U0>+CHR$(9)":CLOSE1

Men tänk på att jag har SD2IEC som 8 och min diskdrive som 10.

Därefter är det bara att leta reda på en floppydisk som du vill bevara, och stoppa in den i din diskdrive (som för mig är enhet 10). Ditt SD-kort med DraCopy och den tomma virtuella disken (som jag har valt att kalla för empty.d64) ska matas in i din SD2IEC.

Utför kopieringen:

Välj den virtuella disketten innehållande DraCopy som din diskett på enhet 8 (i mitt fall – tänk på att anpassa efter behov) genom följande kommando:

OPEN1,[enhet],15,"CD:[avbildning innehållande DraCopy]":CLOSE1

I mitt fall:

OPEN1,8,15,"CD:dc10d.d64":CLOSE1

Starta rätt version av DraCopy, beroende på vilken 8-bitarsmaskin du använder. Du kan se de tillgängliga versionerna genom att skriva LOAD"$",8 följt av LIST.

Jag hämtar rätt version för mig genom att skriva LOAD"DC64",8,1 och sedan RUN.

Innan du startar DraCopy, koppla loss diskavbildningen innehållande DraCopy. (Symbolen vänsterpil finns längst uppe till vänster på tangentbordet på din C64:a.)

OPEN1,8,15,"CD:[vänsterpil]":CLOSE1

Mounta sedan tomma virtuella disk.

OPEN1,8,15,"CD:EMPTY.D64":CLOSE1

DraCopy innehåller två fönster. Det ena har titeln S[enhet], t.ex. S08, och det andra har titeln D[enhet], t.ex. D09. Du väljer vilket fönster du ska arbeta i genom att trycka på vänsterpilen, längst uppe till vänster på tangentbordet.

I det ena fönstret, tryck på F2 tills du hittar källdisken (den fysiska) eller destinationsdisken (den virtuella). Tryck sedan F1 och för att visa diskens innehåll och bekräfta att du har valt rätt.

Därefter, tryck på vänsterpilen för att byta fönster och upprepa proceduren. F2 för att välja destinationsdisken eller källdisken och F1 för att visa innehåll.

När det ena fönstret innehåller källan och det andra fönstret innehåller destinationen, tryck på vänsterpilen till dess att källan har ett S framför sig och destinationen har ett D framför sig.

Därefter utför du kopieringen genom att trycka F8.

När kopieringen är klar och du har flyttat SD-kortet tillbaka till din PC, glöm inte att ge diskavbildningen ett vettigare filnamn än EMPTY.D64.

Begränsningar:

DraCopy kan endast kopiera disketter som inte innehåller några läsfel. Om du vill bevara ett program på en diskett som innehåller fel, bör du istället använda ett kopieringsprogram som kopierar individuella filer.

Resultat:

För min del valde hag en diskett innehållande bl.a. en låt som jag vet inte har digitaliserats för, nämligen Slow Down. Diskavbildningen finns att ladda hem här.

(Låten Slow Down är samplad från gruppen Loose Ends, 1986.)

Categories: Geeky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips