Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mitt första intryck av Windows Terminal

2019-07-08

Sent om sidor lyckades jag installera rätt version av Windows 10 för att få ladda hem förhandsversionen av Windows Terminal, och efter att ha testat den så måste jag säga att jag å ena sidan inte har några stående ovationer att bjuda på, men måste samtidigt säga att det verkligen är hög tid att Windows fick en bra konsol-emulator.

För den som inte är varm i kläderna när det gäller grafiska användargränssnitt (GUI) av WIMP-typ så vill jag påpeka att dessa ofta behöver en konsol-emulator som erbjuder användaren att köra applikationer som inte har något passande grafiskt gränssnitt, utan en enkel kommandotolk, inte minst för att komma åt operativsystemets egna funktioner och tjänster. I Windows 10 handlar det om den gamla CMD, om den lite nyare PowerShell och sedermera även om Bash, men när helst textkommandon ska skrivas i en WIMP-miljö, behövs en konsol-emulator.

Det har funnits lite olika alternativ att välja på i Windows 10, men den enda som Microsoft har erhållit är cmd.exe, som är så pass eftersatt att möjligheten att klippa ut, kopiera och klistra in text är att betrakta som relativt ny funktionalitet. Men det är cmd.exe som använts för den som vill köra CMD, PowerShell eller Bash.

Windows Terminal verkar som sagt inte vara någon revolution (än) men är definitivt ett behövligt tillskott till Windows 10. Fönstret bjuder på ett plus-tecken där man kan öppna en ny flik med någon installerad kommandotolk (vilket endast är CMD och PowerShell om man inte lagt till någon tredjepartstolk).

Ett irritationsmoment i den här förhandsversionen är att du inte kan flytta själva fönstret genom att dra i fönstertiteln utanför PowerShell-fliken, före plus-symbolen. Det är endast området mellan plus-symbolen och minimeringsknappen som kan användas för att positionera fönstret. Det måste väl ändå vara en bugg?

Om man väljer att ändra inställningarna för Windows Terminal startar den editor du valt att använda för JSON, vilket i mitt fall (tydligen) är Visual Studio. Fördelen med att inställningarna är lagrade i INI-filer, XML-filer eller JSON-filer är att det är enkelt att redigera och förvalta dem, men nackdelen är att man får konsultera Bing (eller motsvarande) för att få reda på vad som går att göra. Men eftersom Windows Terminal installeras med stöd för CMD och PowerShell och eftersom jag titt som tätt använder Developer Command Prompt for Visual Studio (DCPVS), så tänker jag att jag vill lägga till den under plus-tecknet.

Inställningsfilen (som av någon anledning heter profiles.json) innehåller ett objekt per flik, så genom att klippa och klistra, och justera så borde man enkelt kunna lägga till DCPVS.

Trodde jag. Men på den punkten får jag inget gensvar. Min nya post visas, men kommandot jag vill exekvera, körs inte.

Det kan såklart handla om skit bakom spakarna, men om så är fallet, så behöver åtminstone jag mer tydlighet. Så för att köra DCPVS måste jag fortfarande snällt köra VsDevCmd.bat manuellt, min konfiguration till trots.

Detta projekt behövs, och jag kör som sagt en förhandsversion av Windows Terminal, men hittills är jag inte jätteimponerad.

Categories: General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips