Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Introduktion till Gosbust

2015-05-07

Efter mycket om och men så kan nu mitt programmeringsspråk Gosbust laddas hem. Ladda hem filen Gosbust.zip och packa upp innehållet, Gosbust.exe, på lämplig plats. Om du bara vill testa lite, duger skrivbordet bra. Om du vill köra ett eget program så kan du använda t.ex. Anteckningar för att skriva programmet, spara det och skicka det som argument till Gosbust.exe. Men om du bara vill titta på språket och labba lite, kan du starta Gosbust genom att dubbelklicka på Gosbust.exe. Du möts då av detta:

gosbust

Jag vill igen betona att detta programmeringsspråk är utvecklat lite som ett terapiprojekt, och är absolut inget jag förespråkar användning av, även om jag förmodligen kommer implementera något skarpt i detta bara-för-att… 😉

Konsolen förstår några enkla kommandon och dessa presenteras för användaren när han startar Gosbust. Om man skriver något som konsolen inte förstår så skickas det vidare till kompilatorn som försöker exekvera. Om du vill testa något av de medföljande tre exempelprogrammen, skriv namnet på programmet. Gosbust visar källkoden för programmet och frågar om du vill köra. Varje gång du skriver RESET eller kör ett exempelprogram så töms minnet och du förlorar alla dina variabler.

Gosbust version 0.8 känner till fyra olika datatyper. Heltal (32-bit), flyttal, bitar och strängar. För att skriva ut ett värde på skärmen, t.ex. ett heltal, skriv << direkt åtföljt av värdet som du vill skriva ut. Detta skriver ut talet 5:

<<5

Heltal känns igen av Gosbust på att de endast innehåller tecknen 0-9. Flyttal innehåller en punkt, bitar är en nolla eller en etta (0/1) och strängar är allt annat. Om du vill att Gosbust ska skriva Hej!, skriv:

<<Hej!

Däremot, om du vill att Gosbust ska skriva ut Hej världen! kan du inte skriva så här:

<<Hej världen!

Det bror på att Gosbust tror att du har skickat två instruktioner, och den andra (världen!) känns inte igen av kompilatorn. Om Hej världen! kapslas in av citattecken, så fungerar det som förväntat.

<<"Hej världen!"

Gosbust är typsäkert. När man lagrar data i en variabel, måste variabeln vara av den typ som datat man försöker lagra. Variablernas namn är i denna version begränsat till en bokstav och en eventuell typmarkör. Detta lagrar heltalet 10 i variabeln A:

10>>A

Du kan läsa av värdet av A genom att skriva <<A. Variabler som lagrar bitar heter A? till Z?, flyttal lagras i A# till Z# och strängar lagras i A$ till Z$. Det är inte tillåtet att läsa av en variabel som inte är initierad. Detta ger ett fel:

<<A$

Men om du först skriver t.ex. “Hej!”>>A$ kommer <<A$ att fungera. Om du vill radera minnet, skriv reset.

gosbust2

Provkör gärna testprogrammen genom att skriva fibonacci, fizzbuzz eller primes. Mycket nöje!

Categories: General

Tags: Gosbust

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips