Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Betydelsen av ordet “nörd” är justerat

2015-04-18

Mattias Boström twittrade (följ!) detta igår:

“Nörd” har fått ändrad definition i nya SAOL-upplagan (upptill på bilden).

Han bifogar två bilder föreställande den tidigare och den reviderade definitionen från Svenska Akademiens ordlista, där den tidigare lyder “enkelspårig och löjeväckande person, tönt” och den nya lyder “person som har ett stort specialintresse och som därför kan verka något enkelspårig“.

Eventuellt kan min syn på ordet vara färgad av hur vi använde ordet på 80-talet eftersom jag knappt använt ordet sedan dess, men då var “nörd” svengelska för “nerd” som fortfarande är en nedsättande beskrivning av någon som är lite töntig. Men de som beskriver sig själva som nördar idag, väljer alltså inte ett negativt ord för att påvisa självdistans, utan ett ord som betraktas som relativt neutralt.

Den som vill ta sig an kulturskatten av college- och high school-filmer från 80-talet kommer fortfarande komma i kontakt med “nördar” i ordets gamla bemärkelse, men dessa kanske vi ska benämna som “nerdar” idag för att visa kopplingen till det engelska ordet “nerd”.

Vad sägs om höjdarfilmen “Nördarna kommer!” (Revenge of the nerds) från 1985:

Eller klassikern “Drömtjejen” (Weird Science), också från 1985:

Mycket nöje!

Categories: Geeky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips