Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hur producerar man en podcast?

2014-03-02

Med anledning av frågor jag har fått, tänkte jag skriva lite om hur man sätter ihop en podcast. Jag började podda 2010, och har utvecklat en viss kännedom om vad som krävs för att sätta ihop en podcast, hur man går tillväga. Det ställs lite olika krav på utrustning beroende på om man spelar in på distans eller om man faktiskt rent fysiskt åker till varandra och spelar in. Jag har varit med om båda, men att spela in på distans är enklare att arrangera och kräver mindre teknisk utrustning. För att spela in på distans, krävs att varje deltagare har en dator med internetanslutning, en mikrofon, mjukvara för inspelning och mjukvara för kommunikation. Själva förfarandet går ut på att deltagarna pratar med varandra över Internet, och spelar in sig själv. Jag själv använder Windows, men det finns motsvarande lösningar som fungerar på Macintosh.

Mjukvara för inspelning
Först och främst ska mikrofonen kopplas in i datorn och aktiveras. Väl inkopplad, visas den i listan över inspelningsenheter (högerklicka på ljudsymbolen nere i högra hörnet och välj inspelningsenheter). I listan över inspelningsenheter, högerklicka på din mikrofon och välj att ange den som standardenhet för inspelning. Det finns ett stort utbud av programvara för att spela in sin röst, och valet är inte speciellt viktigt, eftersom inspelningsfunktionen egentligen sitter i Windows, inte i inspelningsprogrammet. Det gäller bara att ha ett program som exponerar den funktionen. Det är viktigt att göra en testinspelning för att se att inspelningsnivån är korrekt inställd. Om man spelar in med för låg signal blir brusnivån hög, om man spelar in med för hög signal blir ljudet förvrängt (distortion). Lite mer avancerade program kan ha en VU-mätare, så att du kan se hur stark signalen är, vilket underlättar enormt när nivån ska sättas. För att sätta inspelningsvolymen, ta fram listan över inspelningsenheter, högerklicka på mikrofonen och välj egenskaper, växla till fliken Nivåer och använd reglaget för att ställa in önskad nivå. Klicka på Verkställ för att förändringen ska slå igenom.

Mikrofon
Det finns digitala och analoga mikrofoner. De digitala är aningen dyrare och ansluts via USB. De analoga är aningen billigare och ansluts i datorns anslutning för mikrofon. De analoga kan behöva adapteras till 3,5 mm telejack. De digitala mikrofonerna är att föredra, eftersom de ställer mycket mindre krav på din utrustning. De sköter AD-omvandlingen internt och ger ifrån sig en digital signal som varken påverkas till det bättre eller det sämre av att ljudkortet är dåligt. Om man har en analog mikrofon ställs mycket större krav på att ljudkortet ska vara bra och att man inte har något jordfel.

Inspelning
När alla deltagare har anslutit sig till varandra (t.ex. via Skype) kan inspelningen börja. Det är väldigt viktigt att alla startar inspelningen ungefär samtidigt och att man spelar in en synkroniseringssignal (t.ex. kan alla säga piiiiiiip samtidigt), annars blir det svårt att mixa ner det färdiga resultatet. Det är bra att spela in med låg inspelningsnivå och att prata nära mikrofonen, eftersom det minskar risken för att ljudet man har omkring sig ska fångas upp. Dessutom minskar det risken att studsat ljud, rumseko, fångas upp. Men man bör verkligen inte andas in i mikrofonen, och om möjligt bör man använda ett puffskydd.

Skulle man spela in alla tillsammans, måste alla ha var sin analog mikrofon som är kopplad till en mixer, som antingen digitaliserar signalen och skickar den till datorns USB-ingång, eller skickar den analoga signalen vidare till datorns ljudingång på ljudkortet. Detta ställer höga krav på inspelningsnivåer och miljö. Att sitta i ett rum och prata i samma mikrofon går också, men det ger ett mycket sämre resultat eftersom mikrofonen då kommer att plocka upp alla biljud.

Mastering och redigering
När väl inspelningen är klar, har vi lika många ljudfiler som deltagare i podden. Dessa ska levereras till personen som ska redigera. På varje fil ska allt som spelades in före synkroniseringskanalen klippas bort, så att synkroniseringen blir korrekt vid nedmixning. Varje fil kan behöva putsas lite på, t.ex. brusreduceras, nivåutjämnas eller annan justering. Nivåerna i varje fil bör justeras så att alla pratar lika starkt. När filerna är mastrade, mixar man ner dem till ett enda ljudspår (eftersom mono är lämpligt att använda i podcasts), nivåutjämnar och klipper. Nivåutjämningen syftar till att få utrop och stillsamt prat att återges i ungefär samma ljudstyrka.

Det finns en del fällor att man kan fastna i, och vilka dessa är beror på vilken mjukvara man använder sig av. Vissa program, t.ex. Skype, vill automatiskt justera inspelningsvolymen på mikrofonen. Denna inställning är lämplig för telefonsamtal, men helt olämplig för inspelning.

För min del mastrar och redigerar jag i Sony SoundForge för Windows. Den har stöd för kompressor, nivåutjämning, och har bra funktioner för redigering. Det är ett ganska dyrt program, och det finns alternativ som är mycket billigare eller helt gratis, men när man hållit på ett tag är man tacksam för tillgången till en del kraftfulla funktioner. Oavsett vilket program man väljer, så har både mastering och redigering en inlärningskurva. Man måste träna.

Publicering
När redigeringen är färdig ska filen sparas i ett snålkodat format, t.ex. MP3 96 kbit, och laddas upp till webhotellet, och sedan marknadsföras. T.ex. kanske man vill publicera på iTunes och på sin blogg. Det finns en del gratisalternativ till att använda webbhotell, men de har sina nackdelar. Om filen publiceras på YouTube kan inte alla mobila enheter spela upp filen och den kan inte göras tillgänglig via iTunes.

Categories: General

2 responses to “Hur producerar man en podcast?”

  1. Johan says:

    Bara lite nyfiken…

    Vilka micar använder ni?

    /Johan

  2. Jag tror att John körde med en Snowball förr, men nu en Yeti Pro från Blue. Jag kör en JJ-LABS BMC2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips